Portret de Copil Magic, de Copil Luptător

La cei 14 ani ai săi, Mihnea se află pe linia fină a vârstei în care copilăria alunecă spre adolescență. Curios, pus pe șotii, are întotdeauna replici istețe care, dacă nu îți dau șah mat, sigur te pun pe gânduri. Mihnea este veteran în tabăra MagiCAMP.

Când l-am cunoscut pe Mihnea, cu patru ani în urmă, era rotofei, timid din cale-afară, retras și deși se uita cu jind la ceilalți băieți care încinseseră un meci de fotbal prefera să stea deoparte, ascuns după o partidă de scrabble. Însă, când urmărea mingea, ochii îi sclipeau cu un amestec de dorință și tristețe. Privirea îi deconspira pasiunea pentru fotbal.

Cu ceva timp în urmă, la o grădiniță din Pitești, un selecționer cu experiență l-a descoperit pe Mihnea, a discutat cu părinții lui despre cât de talentat este băiatul lor și așa a ajuns puștiul la Școala de fotbal ”Dani Coman”. Tatăl lui Mihnea, care cochetase și el cu fotbalul în copilărie, și-a dorit dintotdeauna ca fiul său să devină fotbalist. După trei ani de antrenamente și zeci de meciuri jucate, timp în care a devenit din ce în ce mai bun, Mihnea s-a mutat la Academia Atletico De Madrid unde, din poziția de mijlocaș, a obținut rezultate remarcabile.

Când nu era plecat în turnee în țară și în străinătate, avea trei, chiar și patru antrenamente pe zi, iar sâmbăta și duminica erau zile dedicate meciurilor.

Când Mihnea avea 9 ani și 8 luni, mama lui a observat că acesta obosea foarte repede și brusc, că nu mai avea poftă de mâncare, acuza dureri articulare, era din ce în ce mai palid și apatic. Familia și apropiații au pus totul pe seama efortului depus la antrenamente și a oboselii. Însă starea de sănătate a copilului se agrava. Ganglionii laterocervicali erau inflamați, iar febra excesivă, care nu scădea nicicum, i-a determinat să meargă la doctor.

O simplă radiografie a zdruncinat universul lui Mihnea: diagnosticul de limfom de gradul patru a adus odată cu această veste cumplită și interdicția de a mai juca fotbal vreodată. În timpul tratamentului, care a durat aproape 9 luni, deși medicii îi recomandau insistent să facă totuși mișcare, să se plimbe un pic, Mihnea refuza categoric să iasă din salon, chiar cu riscul de a i se atrofia mușchii. Doar vizita pe care i-au făcut-o colegii de echipă l-a impulsionat să coboare din patul de spital.

 

După o luptă aprigă, Mihnea a reușit să învingă boala. De atunci, are la poza de profil de pe rețelele de socializare următorul mesaj: ”Viața este o luptă continuă… Pierzi, câștigi, cazi, te ridici… Cel mai important este să continui să mergi, să arăți că poți și vrei!”.

Anul acesta, Mihnea a revenit în tabără un cu totul alt copil, un bărbat în devenire. A făcut pace cu faptul că nu va mai juca fotbal de performanță și a încins meciuri după meciuri cu ceilalți copii pasionați și ei de fotbal. Au fost atât de multe partide de fotbal între copii și voluntari, încât trebuia să facem cumva să îi surprindem plăcut pe dragii noștri microbiști în frunte cu Mihnea. Zis și făcut. O întrebare la Federația Română de Fotbal a fost suficient pentru a-l aduce pe Mirel Rădoi, fost antrenor la FCSB, în tabăra MagiCAMP.

Gazonul din curte a găzduit unul dintre cele mai intense meciuri de fotbal! Fete, băieți, voluntari, organizatori și invitatul surpriză, Mirel Rădoi, au impresionat prin energia faină și prin fairplay.

Faptul că a jucat, a dat pase strategice și s-a distrat copios la meciul memorabil este încă o dovadă că Mihnea este un luptător și un învingător.