Sute de kilometri alergați la Cercul Polar pentru 100 de burse magice

Vlad Pop Crișan are 33 de ani și a devenit voluntar Magic după ani de zile în care a întruchipat zeci de personaje vesele, care-i făceau să râdă pe copiii bolnavi de cancer tratați la spitalul din Cluj.

În 2015, pe când se afla în tabăra MagiCAMP de la Brănești, Vlad a întâlnit-o pe Raluca, venită și ea acolo ca voluntar. Un an mai târziu, la focul de tabără, a cerut-o de soție.

Împreună au grijă acum de cele două MagicHOME din Cluj, se ocupă de tot ceea ce înseamnă MagicBOX în zona Clujului și sunt în continuare printre primii care strigă ”prezent” atunci când e nevoie de voluntari magici.

Un vis inspirat de un vis de copil

În prima tabără la care a participat, în 2015, Vlad a cunoscut un băiețel care avea să-i schimbe viața, un băiețel care își pierduse piciorul, dar visa să devină fotbalist. Povestea și visul acestui copil l-au inspirat să devină ceea ce nimeni nu s-ar fi gândit că i s-ar potrivi: alergător de maraton. Câțiva ani mai târziu, în luna de miere, Vlad avea să-i mărturisească soției sale că se va înscrie la cel mai dur maraton de pe pământ, 6633 Arctic Ultra, și că va alerga în sprijinul copiilor magici.

În martie 2019, s-a întors victorios după ”cursa mică”, cea de 193 de kilometri printre ghețurile arctice. Anul acesta, Vlad a anunțat că va alerga pe ruta maximă, ca să strângă bani pentru 100 de burse educaționale, acordate timp de un an unor copiii diagnosticați oncologic, care au suferit arsuri sau au pierdut un părinte ori un frate. Și a reușit să adune toți cei 600.000 de lei necesari, prin implicarea admirabilă a tuturor celor care i-au susținut visul. Vlad s-a pregătit pe brânci 12 luni pentru această cursă, cu alergări intensive în Cluj, iar pentru rezistența la frig, a improvizat un butoi cu gheață, în care se scufunda oricât de des putea.

Uneori renunți ca să revii mai puternic


6633 Arctic Ultra
este ultramaratonul printre ghețurile polare ce este văzut de mulți drept cea mai dificilă cursă din lume, dacă luăm în calcul distanța de alergare, peste 600 de km, în condiții de temperaturi extreme, care sunt resimțite frecvent sub -50 de grade Celsius.

Vlad a pornit în cursă hotărât să facă orice ca să treacă linia de finish:”Chiar dacă trebuie să mă târăsc până la finish, nu am să renunț. Nu pot să mă întorc acasă să le spun copiilor că m-a durut puțin piciorul și a trebuit să renunț. Durerea mea nu se poate compara cu durerea lor de la chimioterapie și radioterapie.

Dar, așa cum frumos spunea pe pagina ei de Facebook Weronika Murray, o fotografă care a urmărit cursa, ”zona arctică e un loc nemilos căruia nu-i pasă cât de măreață e cauza ta sau cât de mare ți-e inima. Fii mândru de tine însuți, Vlad! You put up one hell of a fight!”

La jumătatea cursei, Vlad era pe primul loc, așa că în primele secunde când am văzut postarea nici nu ne-a venit să credem. Era puțin peste ora 7.00 din seara lui 3 martie când mesajul a fost publicat pe pagina de Facebook a maratonului de la Cercul Polar, iar fotografiile chipurilor desfigurate de ger ne dădeau o idee despre motivele care i-au convins pe organizatori să-l retragă pe Vlad Pop Crișan din cursă.

”Cursa asta nu este despre mine, scria unul dintre organizatorii 6633 Arctic Ultra pe pagina de Facebook a cursei, dar trebuie să spun aici că am trăit cel mai emoționant moment din ultimii 12 ani atunci când am luat decizia, deloc ușoară, de a-l retrage din cursă pe Vlad, împotriva voinței lui.”

Magia merge mai departe

Când a pornit în cursă de pe aeroportul din Cluj, Vlad avea în bagaj multe mesaje scrise de copiii pe care i-a întâlnit în MagiCAMP și o inimă pusă acolo chiar de Raluca. Știa că ea va fi mereu cu gândul la el, să-l susțină și să-l încurajeze. Mijloacele de comunicare convenționale aveau să se dovedească neputincioase în fața temperaturilor inuman de scăzute. Mai mult, anul acesta, organizatorii au eliminat opțiunea de live tracking, așa că singura sursă de informare despre progresul participanților avea să fie pagina online a maratonului.

Vestea a neliniștit-o pe Raluca, dar și pe toți prietenii și susținătorii lui Vlad. Soluția a venit de la alți patru temerari care au decis să documenteze cursa într-un proiect numit EverRestless, ce urmează să vorbească despre forța de a depăși limitele omenești în condițiile naturii extreme. Așa încât, pe tot parcursul traseului, dintr-o mașină de teren, cu interdicția expresă de a lua legătura și de a interacționa vreo clipă cu Vlad, l-au urmărit în permanență regizorul Sorin Florea, fotograful Adi Bulboacă, designerul de sunet, Tudor Petre și Vasile Flutur, care va scrie despre întreaga aventură.

”Uneori este nevoie să îi protejăm pe atleți de ei înșiși, a scris unul dintre organizatorii cursei. Vlad este un om minunat, minunat, minunat și va reveni mai puternic să termine această cursă. Românii ar trebui să fie mândri că sunt reprezentați strălucit de un om ca Vlad”

– organizatorii 6633 Arctic Ultra.

Într-adevăr, adevărata cursă a lui Vlad nu se încheie aici. Misiunea lui e să facă viața mai frumoasă și mai ușoară copiilor care suferă de cancer sau de alte boli grave. Copiii ce vor veni anul acesta în MagiCAMP au nevoie să se distreze împreună cu el, părinții care-și veghează puii aflați la tratament în spitalul de la Cluj au  nevoie de refugiul MagicHOME, iar familiile nevoite să-și cheltuiască toți banii pe medicamente și terapii depind de pachetele lunare MagicBOX. Vlad va fi acolo unde e nevoie de el. Pentru toți acești oameni magici care ne învață zi de zi să prețuim ceea ce avem și să găsim în noi înșine resurse de a merge mai departe.

”Frica este cu adevărat unul dintre cele mai mari obstacole pe care le avem de depășit dacă vrem să ne împlinim scopurile și visele. Frica de ceea ce se va întâmpla sau de ceea ce s-ar putea să nu se întâmple, frica de eșec și frica de judecata celorlalți în caz că lucrurile nu vor ieși așa cum te așteptai. Crede în tine însuți și în visele tale! Iubirea învinge frica.”

– Vlad Crișan Pop

Noutăți

Decathlon, un partener de cursă lungă

Am lansat MagicSHOP – Magazinul de Bine!

Detalii

Asociația MagiCAMP este înregistrată în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor cu nr. 8/25.06.2014 şi are codul fiscal 33481989.

Suntem furnizor autorizat de servicii sociale, certificat de acreditare seria AF nr 004110.

MagiCAMP este înscrisă în Registrul de Evidență a prelucrării de date cu caracter personal la poziția 38516 din data de 27.11.2017

Magicamp.ro functioneaza cu sprijinul Zitec